Hoe blijf je als onderwijsinstelling relevant naar de toekomst

Ik had het genoegen om een inspirerende kennissessie te geven voor onderwijzers van het Landstede MBO in Zwolle en Harderwijk. Het centrale thema van de sessie was: “Hoe blijf je als onderwijsinstelling relevant naar de toekomst?”

Bij Landstede MBO hebben ze begrepen dat het succes van onderwijs ligt in het aanpassen aan de behoeften en talenten van de individuele leerling.

🆅 Zij erkennen dat elke leerling uniek is
🆅 In plaats van passief luisteren en notities maken, moedigt Landstede MBO actief leren aan
🆅 Ze geven de leerlingen meer verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces

De mindshift

De rode draad van mijn presentatie was de noodzaak om de mindshift te maken van het onderwijs en de onderwijzer als centraal punt, naar de leerling en zijn/haar leerwijze als centraal punt te stellen. Het gaat erom flexibiliteit te bieden aan de leerling en rekening te houden met verschillende leerstijlen. We moeten afstappen van het concept van eenheidsworst en ons meer richten op diversiteit in leerbenaderingen.

Wat als kennis overal beschikbaar is?

Tijdens de sessie heb ik een interessante vraag gesteld: “Wat is de waarde van onderwijs als kennis overal beschikbaar is?” Dit bracht een boeiende discussie op gang, waarbij de onderwijzers zelf aan de slag zijn gegaan om hierover na te denken. Met AI, Google, YouTube en andere media die gemakkelijk toegankelijk zijn om kennis op te doen, moeten we ons afvragen hoe het onderwijs zich kan onderscheiden en toegevoegde waarde kan bieden.

Ik help onderwijsinstellingen graag bij het navigeren door deze veranderende onderwijswereld en het ontwikkelen van een relevant en effectief curriculum. Samen kunnen we de leerervaring van de leerlingen verbeteren en hen voorbereiden op de toekomst.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

juli 17, 2023

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *