Beter samenwerken met Millennials en Gen Z

Onlangs heb ik een inspirerende workshop gegeven voor leidinggevenden bij Defensie, waarbij we hebben gefocust op het verbeteren van de samenwerking met Millennials en Gen Z. Tijdens deze workshop werden enkele interessante inzichten duidelijk.

Open dialoog

Het viel mij op dat wanneer er jongere generaties aanwezig zijn in de groep, er een openere dialoog ontstaat en er meer ruimte is om naar elkaar te luisteren. Daarentegen kan er spanning voelbaar zijn wanneer de groep voornamelijk bestaat uit oudere generaties zoals Gen X en Pragmaten. Soms lijkt er weerstand te ontstaan.

Ik heb vaak gemerkt dat oudere generaties, die gewend zijn aan traditioneel leiderschap binnen een organisatie, het moeilijk vinden om open te staan voor nieuwe manieren van handelen van jongere generaties. Het lijkt soms alsof ze het als kritiek ervaren wanneer hun manier van leidinggeven niet als voldoende wordt gezien. Er lijkt een gevoel te zijn van “Dus ik doe het ineens niet goed genoeg?”

Leiderschap aanpassen aan veranderende tijden

Ik probeer in zulke situaties de deelnemers bewust te maken van de voortdurende veranderingen in de wereld om ons heen. Ik benoem het normale proces van ontwikkeling en evolutie, zoals de veranderingen in systemen, werkwijzen en technologieën. We vinden het normaal om onszelf voortdurend te blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren. Maar wanneer het aankomt op onze eigen leiderschapsstijl, wordt het plotseling persoonlijk en dichtbij.

Ik vraag me af waarom het zo vreemd lijkt om ons leiderschap aan te passen aan de veranderende tijden. Als we terugkijken naar de wereld van twintig jaar geleden, zien we dat er zoveel is veranderd. Waarom zouden we ons leiderschap niet aanpassen aan deze tijd?

Ik begrijp dat weerstand vaak voortkomt uit een gevoel van onwennigheid en het verlaten van de comfortzone. Maar juist door nieuwsgierig te zijn naar onze eigen manier van handelen en bereid te zijn om de mindshift te maken, kunnen we groeien en effectiever samenwerken met jongere generaties.

Ik help organisaties en leidinggevenden bij het navigeren door deze veranderende dynamiek en het creëren van een cultuur van inclusiviteit en begrip. Samen kunnen we de brug slaan tussen generaties en een positieve verandering teweegbrengen in leiderschap.

Vaardigheden

,

Gepubliceerd op

juli 16, 2023